Klaas Jan Huntelaar: 'Wat is er nou leuker dan jezelf verbeteren!'
 
 

Gastcollege TC2 bij Sparta Rotterdam

KNVB logoWoensdag 18 oktober was VoetbalPsychologie te gast bij de TC2 cursus gegeven door Paul van der Zwaan en Arthur van Haren. De locatie mocht er zijn: de jeugdopleiding van Sparta, waar je als jeugdspeler in de kantine geconfronteerd wordt met jouw einddoel: door de hele ruimte hangen de producten van de jeugdopleiding van de Kasteelclub. Van Danny Blind en Adri van Tiggelen tot Kevin Strootman en Jetro Willems. Ze hangen er allemaal. 

VoetbalPsychologie verzorgde een gastcollege hoe psychologie te vertalen naar het veld in concrete training. Na de noodzakelijke theorie te hebben doorgenomen stond een aantal oefeningen op het programma: twee in het kader van omgaan met druk (oefening 8 en 9 in het boek), eentje in het kader van handelingssnelheid (oefening 3) en eentje in het kader van doelen stellen (oefening 11).

Mijn belangrijkste conclusie van de avond was dat je vooral eenvoudig moet beginnen. Met name met de oefening over handelingssnelheid. Maak de afstanden overdreven groot. Bijvoorbeeld 30 meter uit elkaar zodat de speler in het midden de tijd heeft om over zijn schouder te kijken. Wat je ook kunt doen is de speler in het midden eerst de bal laten aannemen. Dan heeft hij meer tijd. Het gaat in de oefening om de kwaliteit, niet de kwantiteit. Elke bal die een speler verkeerd aanneemt of niet over zijn schouder kijkt is in potentie namelijk balverlies. En tot slot: koppel de oefening altijd aan een wedstrijdsituatie!