Klaas Jan Huntelaar: 'Wat is er nou leuker dan jezelf verbeteren!'
 
 

Waarom Messi zo goed is

Lionel Messi is volgens velen de beste voetballer van de wereld. Misschien wel de beste speler allertijden. De kleine Argentijn breekt record na record. Interessante vraag is: waarom is Messi zo goed? En hoe zit het met zijn VoetbalPsychologische kwaliteiten?

Allereerst kan Messi natuurlijk fantastisch voetballen. De voetbalhandelingen passen, aannemen, dribbelen, passeren zijn stuk voor stuk van een ongekend hoog niveau. Daarbij combineert hij deze handelingen met een gigantische (start)snelheid. Bovendien weet Messi precies wanneer hij deze handelingen moet uitvoeren gegeven een bepaalde wedstrijd(situatie).

Maar wat Messi vooral zo goed maakt is dat hij zijn kwaliteiten onder elke omstandigheden kan uitvoeren. Week in, week uit laat hij zien hoe goed hij kan voetballen. En verliest hij een bal, maakt de scheidsrechter een verkeerde beslissing of ziet een medespeler hem over het hoofd, nooit zie je hem reageren. Hij weet, wanneer ik me richt op het uitvoeren van mijn voetbalhandelingen, ben ik niet te stoppen. 

Daarbij weet hij altijd waar hij staat ten opzichte van een tegenstander. Let maar eens op hem, als hij de bal niet heeft. Constant kijkt hij om zich heen om in te schatten waar hij het beste in balbezit kan komen en wat vervolgens de beste keuze is om het spel voort te zetten. Zijn informatieverwerkingssnelheid is volgens mij fenomenaal. 

Messi is goed, maar wat hem verschrikkelijk goed maakt is dat hij onder alle omstandigheden zijn voetbalhandelingen kan uitvoeren en constant weet waar hij staat ten opzichte van de goal, tegenstanders en medespelers. Oftewel, de VoetbalPsychologische kwaliteiten van de Argentijn zijn ongekend. En ja, dat is trainbaar!