Klaas Jan Huntelaar: 'Wat is er nou leuker dan jezelf verbeteren!'
 
 

Van pass-& trapvorm naar VoetbalPsychologie

Om direct een misverstand weg te nemen: de meeste oefeningen van VoetbalPsychologie zijn niet nieuw. Wel zijn ze vernieuwend in de zin dat ze een ander aspect van een speler trainen dan voorheen. Dat wordt enerzijds gedaan door het perspectief van coachen te verleggen, anderzijds door een aantal kleine aspecten in een oefening aan te passen.

D_c9e6a5ba27Zo kun je van een simpele pass- en trapvorm vrij eenvoudig een VoetbalPsychologische vorm maken. Want hoe vaak staan spelers niet te wachten in een rijtje voordat ze aan de beurt zijn? Feitelijk staan ze dan niks te doen. Veel slimmer is het om de wachtende spelers in een driekhoek of vierkant de bal naar elkaar rond te laten spelen.

Op deze manier moet elke speler opletten wanneer de eerste speler van de pass- en trapvorm in de bal komt. De spelers worden dus gedwongen continu over hun schouder of in ieder geval vooruit te kijken. Bovendien staan tijdens een wedstrijd nooit spelers te wachten in een rijtje. Deze kleine aanpassing zorgt niet alleen voor het trainen van een VoetbalPsychologische vaardigheid maar maakt de oefening ook "wedstrijdechter".