Klaas Jan Huntelaar: 'Wat is er nou leuker dan jezelf verbeteren!'
 
 

Handelingssnelheid en awareness

Handelingssnelheid is cruciaal in het voetbal. Hoe sneller je kunt handelen, hoe hoger je niveau. Ontleden we handelingssnelheid, dan is er een drietal zaken dat we kunnen onderscheiden: voetbalhandelingen, coördinatie en awareness.

Ten eerste heb je als speler een aantal voetbalhandelingen nodig. Denk bijvoorbeeld aan (met beide benen) passen, aannemen en dribbelen. Deze handelingen zijn uitstekend te trainen op het veld. Hoe hoger het niveau van de voetbalhandeling, hoe sneller je kunt handelen.

Echter zonder een goede coördinatie en balans heb je niet zoveel aan die voetbalhandelingen. Je zult als speler ‘goed op je benen’ moeten staan, waardoor je na een goede aanname de bal snel kunt doorpassen. Neem bijvoorbeeld Wesley Sneijder. Ook hiervoor geldt: prima trainbaar op het veld.

Er ontbreekt toch nog een aspect. En dat is wat de Engelsen ‘awareness’ noemen. Wanneer je als speler constant weet hoeveel ruimte je in je rug hebt en waar je tegenstanders en medespelers lopen, ben je constant in staat de juiste keuze te maken. Een speler zal dus continu om zich heen moeten kijken zodat hij weet dat wanneer hij de bal ontvangt wat de beste keuze is.

In het filmpje zie je dit heel mooi terug bij Frank Lampard. Lampard is constant om zich heen aan het kijken. Vooral als hij de bal niet heeft. Komt hij eenmaal in balbezit weet hij precies de juiste keuze te maken.  In het boek VoetbalPsychologie staan diverse oefeningen die de ‘awareness’ van een speler vergroten.  Ze zijn dus specifiek gericht op het kijkgedrag van een speler. 

Klik hier voor een voorbeeld.